Djurskyddsutredningen

Det är nu endast 14 dagar kvar till 8 juni som är sista dagen att lämna yttrande över djurskyddsutredningen. Om utredningen skulle gå igenom som den ligger i förslaget kommer Sverige gå andra vägar än övriga EU (som vanligt). Exempel: Senast 2015 ska kastreringsfrågan vara löst i Sverige, för övriga EU gäller 2018.

200 remissinstanser har fått utredningen för yttrande. Statliga och kommunala såväl som av landstinget drivna instanser som är utsedda som remissinstanser har skyldighet att lämna yttrande. Samtidigt har varje medborgare rätt att lämna yttrande.

Av de 200 remissinstanserna är det näst intill endast Sveriges Grisföretagare och LRF som har koppling till branschen. D.v.s. inget grisföretag är med på remissförteckningen! Varje remissvar klipps samman punktvis och det skapas en statistik över yttrandena. Om exempelvis remissinstanserna Barnombudsmannen, Datainspektionen, Kemikalieinspektionen och Strålsäkerhetsmyndigheten lämnar yttrandet – inget att erinra mot betänkandet - innebär det i realiteten att utredaren har fått stöd. DÄRFÖR är det oerhört viktigt att så många som möjligt lämnar ett yttrande!

HÄR hittar ni exempel på yttrande i Word som ni själv kan anpassa och komplettera med vem ni är och vilken koppling ni har till grisbranschen. Yttrandet ska skickas i form av Worddokument, PDF samt undertecknat original.

Djurskyddslagens betänkande finns på Regeringens hemsida och där kan du även läs om hur ett yttrande ska vara uppställt.

Vill ni ha hjälp finns också möjligheten att kontakta oss på telefon 035-20 20 110 eller e-post:  Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Vi hjälper er, bara hör av er – det handlar om överlevnad!
8 juni – sista dagen, men det är helt ok att göra det redan nu!